samedi 15 août 2009

Machu Picchu


Na megjàrtuk ezt is.
Machu Picchu, az egykori Inka Birodalom romvárosa, az UNESCO Vilàgörökség része. A hagyomány szerint az 1460-as névekben – az inka király – Pachacutec Inca építtette. A város fél évszázadig virágzott, majd kb. 400 évig „pihent”, míg 1911-ben újra felfedezték (Hiram Bingham).


Hogy lehet feljutni a Machu Piucchu (MP)-ra? Hàrom lehetöség àll fenn:
- helikopter azoknak akik nem birnak a pénzükkel,
- vonat és busz a sörhasas gazdagoknak (több mint 100 dollàr a vonat),
- vagy sàtor, bot és jó cipö, a fiatalabb motivàltaknak.

Lényeg az hogy egy 4 napos nehéz tùra utàn hajnalban 2h40-kor kelünk, hogy az elsök közt érjünk a kapuhoz. Az Agua Calientes vàrosból kb 30 percre van az Urubamba hegy, s onnan a csúcsra meg egy óra gyors katonàs gyaloglàs, lépcsökön végig. Itt ül buszra aki lusta meg gazdag, vagy aki nem akarja elérni a Huayna Picchu pecsétet. Maga a telep 6-kor nyit. Akkor rohanàs, hogy legyünk az elsö 400-ban, a Wayna Picchu pecsétre, a telep túlsó felén. Aki utàna ér oda, az nem jut fel.

Mi az 5 napos Salkantay-tùràval értünk az Inka-k romvàrosàba. Nagyjàból egy korosztàly a csapat, heten voltunk. Sok érdekes kaland színezte az utazást: szelid kismajom egy kempingben, szelid papagàj egy màsik helyen, temérdek macska szinte minden este, meg egy sebesült svàjci utitàrs... Az ösvényen lefelé, diszkréten egy kényelmes bambusz WC-t akart faragni magànak nagy gyorsan, de a svajci bicska a làbszàràban àllt meg... Volt ott "scheise" elég... :-)


Amúgy tele van túristàval: naponta àltalàban 3000 làtogatòja van a MP-nak, abból az elsö 400 aki gyorsan fut feljuthat a Huayna Picchu-ra, az a csúcs hàttérben amit minden fotón làtni lehet. Mi is gyorsan szaladtunk... ez a kép itt a Huayna Picchu-n készült.
Ime egy video franciaul... gúnyolodunk azzal a falcs kifejezéssel hogy mindig azt mondjàk az itteni utazók hogy "j'ai FAIT le Machu Picchu, etc" tehàt hogy "csinàltam" a Machu Picchut, stb...
Lényeg az, hogy hihetetlen hisztéria van az egész körül. Próbáltuk megfejteni az okàt, miben rejlik ez a tömeghisztéria a MP irànt... de még nem egészen tiszta.
Annyi igaz hogy szép, titokzatos, az inkák kiváló építőmérnökök és nagyszerű útépítők voltak. Római színvonalon építkeztek.

Puszilok mindenkit, Réka

Que vous raconter de plus sur le Machu Picchu? On l'a FAIT, voilà! Check! Je laisse le soin à Nico pour les descriptions historiques.
Sinon, le trek Salkantay fut notre moyen bien mérité d'y accéder. Pas facile comme trek, mais on s'est bien marrés, faut le dire: l'équipe internationale qui composait notre groupe a contribué à la bonne ambiance, émaillé par le "scheise" 'incident de Jan, notre ami Suisse, qui en voulant se tailler un nid douillet dans les bambous pour la grosse commission... a perdu le contrôle de son couteau suisse, pour finir la course de la lame en décorant son mollet d'une belle plaie bien nette comme il faut. Les soins militaires ont eu raison de la science médicale... tant pis, la prochaine fois je m'écouterais, et je suturerais, même si la stérilité n'est pas au RV, comme l'a suggéré un ami chirurgien.
Le ponpon de tout cela c'est quand même l'arrivée au MP: lever a 2h40, pour grimper l'Urubamba, pour être dans les 1ers à rentrer, puis dès qu'on franchit la porte, c'est sauve qui peut, tout le monde se met à courir comme des attardés, ça m'a rappelé l'ouverture des amphis le matin en 1ère année de médecine... Tout cela pour être dans les 400 premiers pour le Huayna Picchu ... On a bien essayé de comprendre les mystères de l'hystérie mondiale pour le MP, qui certes est impressionnant et gardera bien ses secrets pour l'éternité je crois, mais pour le moment on reste encore en questionnement. Pourquoi le MP et pas Kuélap? Le fin mot de l'histoire c'est que personne ne sait quel ètait le vrai nom de ce peuple, puisque le mot inca leur a été donné par les espagnols en raison de leur coiffe de plumes (c'est un mot quechua, histoire á vérifier).

D'la folie, j'vous dis!

Bises à tous, Réka

PS: Une grande 1ère pour nous: nous avons joué avec un petit singe!


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire